Υλικά
1 1/4 κιλό (περίπου) ψαχνό βοδινό (μπούτι ή σπάλα) κομμένο σε κύβους
750 γρ. κρεμμύδια για στιφάδο
1 καρότο σε κυβάκια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 κουταλιές ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι σπόροι πιπεριού
2-3 γαρίφαλα
1 μεγάλη, ώριμη ντομάτα τριμμένη (ή αλεσμένη)
1/3 φλ. μπράντι
1/4 φλ. ξίδι
1 φλ. κόκκινο, ξηρό κρασί
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε μια πλατύστομη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και κοκκινίζετε μέσα το κρέας, τμηματικά αν χρειαστεί, μέχρι να ροδίσει καλά, από όλες τις πλευρές.
Το βγάζετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και στη θέση του σοτάρετε το κρεμμύδι με το καρότο και τα σκόρδα, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
Επιστρέφετε το κρέας στην κατσαρόλα με όσο ζουμί κατέβασε, δυναμώνετε τη φωτιά και το ανακατεύετε να ξαναζεσταθεί 2-3 λεπτά.
Το περιχύνετε με το μπράντι, το ξίδι και το κρασί, προσθέτετε τη δάφνη, τους σπόρους πιπεριού και τα γαρίφαλα, αφήνετε να κοχλάσουν και βάζετε μέσα την ντομάτα και 2 φλ. περίπου νερό.
Αλατοπιπερώνετε το φαγητό και όταν κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά και το σιγοβράζετε για 1 περίπου ώρα.
Στο μεταξύ, ζεσταίνετε σε ένα τηγάνι το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε μέσα τα κρεμμύδια (αν είναι κατεψυγμένα και ξεπαγωμένα φροντίστε να τα στεγνώσετε καλά) ανακατεύοντάς τα μέχρι να ροδίσουν.
Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα προσθέτετε στην κατσαρόλα.
Τα ανακατεύετε και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο για άλλη ½ περίπου ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό στη διάρκεια του μαγειρέματος για να μη στεγνώσει το φαγητό.
Όταν το κρέας μαλακώσει καλά και δέσει η σάλτσα του, ελέγχετε το αλατοπίπερο .
Σερβίρετε, αν θέλετε, με πατάτες πουρέ ή ρύζι.