Υλικά

Για το βοδινό μπρεζέ

1200 γρ. βοδινό  κομμένο σε χοντρά κομμάτια

120 γρ. ελαιόλαδο

250 γρ. κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρά καρέ

150 γρ. καρότα, κομμένα σε χοντρά καρέ

100 γρ. σέλερι, κομμένο σε χοντρά καρέ

50 γρ. σκόρδο, ολόκληρες σκελίδες

150 γρ. κόκκινο κρασί

50 γρ. μαυροδάφνη

30 γρ. πελτέ ντομάτας

850 γρ. ζωμός κοτόπουλου

1 φύλλο δάφνη

10 γρ. θυμάρι

60 γρ. βούτυρο

αλάτι

Για τα λαχανικά

30 γρ. ελαιόλαδο

200 γρ. καρότα, κομμένα σε μέτρια καρέ

200 γρ. σελινόριζα, κομμένη σε μέτρια καρέ

200 γρ. πράσο, κομμένο σε μέτρια καρέ

150 γρ. ζωμός κοτόπουλου

10 γρ. θυμάρι καθαρισμένο

50 γρ. βούτυρο

Αλάτι

 

 Εκτέλεση

Για το βοδινό  μπρεζέ

Αλατίζουμε τα βοδινά κομμάτια από όλες τις πλευρές. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να πάρει καλό χρώμα από όλες τις πλευρές. Το κρατάμε σε μιαν άκρη και πετάμε τα λίπη από την κατσαρόλα.

Βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το καρότο με το κρεμμύδι μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα. Προσθέτουμε το σέλερι και το σκόρδο και σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μυρίσει έντονα το σκόρδο. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε για 2 λεπτά ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί, φέρνουμε σε βρασμό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλο, φέρνουμε σε βρασμό και προσθέτουμε το κρέας. Φέρνουμε πάλι σε βρασμό και αμέσως χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και μαγειρεύουμε σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσει το μοσχάρι. Εναλλακτικά, τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε σκεπασμένο στον φούρνο στους 140°C. Σουρώνουμε τον ζωμό, πετάμε τα λαχανικά και κρατάμε στην άκρη το κρέας.

Τοποθετούμε τον ζωμό σε μια κατσαρόλα και μαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθεί και να δέσει (ξαφρίζοντας και αφαιρώντας το λίπος κατά τη διάρκεια). Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρέας, τα λαχανικά που έχουμε μαγειρέψει χωριστά και το βούτυρο και μαγειρεύουμε μέχρι να γλασάρει. Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε να χρειάζεται.

 

Για τα λαχανικά

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το καρότο και τη σελινόριζα ώστε να πάρουν ωραίο χρώμα και να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτουμε το πράσο, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει λίγο, 3 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τον ζωμό, φέρνουμε σε βρασμό και εκτός φωτιάς ομογενοποιούμε το βούτυρο ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτουμε το θυμάρι και αλατίζουμε αν χρειάζεται.

Καλή επιτυχία!!!

 

Πηγή