Υλικά
6 κοτόπουλο, μπούτια
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 στικ σέλερι
1 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. θυμάρι
1 κ.σ. ρίγανη
1 πρέζα μπούκοβο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κύβο κότας
50 γρ. κρασί λευκό
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
1 κ.σ. μέλι
500 γρ. νερό
600 γρ. Ρεβίθια, βρασμένα
Για τη γέμιση
200 γρ. μετσοβόνε
80 γρ. λιαστές ντομάτες
πιπέρι
1/2 ματσάκι μαϊντανό
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη σως
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
2 κ.σ. άνηθο
Για το σερβίρισμα
1 λεμόνι, σε φέτες
πιπέρι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
θυμάρι
ρίγανη
Εκτέλεση
Φιλετάρουμε τα μπούτια από το κοτόπουλο. Αφαιρούμε το κόκαλο και κρατάμε το δέρμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Κόβουμε το μετσοβόνε σε λεπτά μπαστουνάκια και τα βάζουμε στο κέντρο από κάθε φιλέτο.
Κόβουμε τις λιαστές ντομάτες σε λεπτές φέτες και τις μοιράζουμε στα φιλέτα.
Προσθέτουμε πιπέρι, τον μαϊντανό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
Τυλίγουμε το κάθε φιλέτο ξεχωριστά και τα δένουμε με σπάγγο. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια από τα κοτόπουλα.
Τοποθετούμε μία γάστρα σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, προσθέτουμε τα φιλέτα και σοτάρουμε 4-5 λεπτά από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε από τη γάστρα και αφήνουμε στην άκρη.
Τοποθετούμε τη γάστρα ξανά στη φωτιά και βάζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το καρότο σε μισοφέγγαρα και το σέλερι κομμένο σε κυβάκια. Σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά.
Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, το θυμάρι, τη ρίγανη, το μπούκοβο, τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να σοταριστεί ο πελτές.
Στη συνέχεια, βάζουμε τον κύβο, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Ρίχνουμε την ντομάτα, το μέλι, το νερο, τα ρεβίθια και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα μπούτια από το κοτόπουλο, καλύπτουμε με το καπάκι και ψήνουμε στον φούρνο για 1 ½ ώρα.
Για τη σάλτσα
Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, τον άνηθο και ανακατεύουμε.
Για το σερβίρισμα
Κόβουμε και αφαιρούμε τον σπάγγο από τα μπούτια.
Σερβίρουμε με φέτες από λεμόνι, πιπέρι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, θυμάρι και ρίγανη.