ΥΛΙΚΑ :

  • 1½ κιλό σπάλα από μαύρο χοίρο σε μερίδες
  • 2 κιλά μανιτάρια κανθαρέλες (βρίσκουμε σε μεγάλα μανάβικα. Αν δεν βρούμε φρέσκες, βάζουμε 60 γρ. αποξηραμένες κανθαρέλες και 1½ κιλό λευκά
  • μανιτάρια, κομμένα στη μέση)
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, σε μέτρια καρέ
  • 2 καρότα, σε χοντρές ροδέλες
  • 6 τρυφερά κλωνάρια σέλινο, χοντροκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 150 γρ. μέλι θυμαρίσιο
  • 70 ml μπράντι
  • 400 ml κόκκινο κρασί, γλυκό
  • 150 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 3 δαφνόφυλλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
  • 10 κεδρόμηλα , καλά κοπανισμένα (είναι οι καρποί του κέδρου, βρίσκουμε σε μπαχαράδικα)
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά, να αναμειχθεί. Ρίχνουμε το μπράντι, το κρασί και το ξίδι και μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να μειωθούν τα υγρά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, την κανέλα, τα κεδρόμηλα, αλατοπίπερο και νερό τόσο όσο να σκεπαστούν τα υλικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να γίνει το κρέας και να πιει τα περισσότερα υγρά.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαλακώσουν και τα μανιτάρια. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με σάλτσα από την κατσαρόλα. Αν θέλουμε να δέσει περισσότερο η σάλτσα, αφαιρούμε σε μια πιατέλα το κρέας και τα λαχανικά, δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει.

Πηγή