Συστατικά

  • 4 κοτόπουλο, μπούτια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1-2 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 50 γρ. κρασί λευκό
  • 1 κύβο κότας
  • 1 1/2 λίτρο νερό
  • ξύσμα, από 1 λεμόνι
  • χυμό, από 1/2 λεμόνι
  • 250 γρ. τραχανά γλυκό

Για τα κρουτόν

  • 6 φέτες ψωμί για τοστ , μπαγιάτικο
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 100 γρ. φέτα
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • πιπέρι
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  • Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
  • Κόβουμε τα μπούτια στη μέση χωρίζοντάς τα στην άρθρωση και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε στην κατσαρόλα τα μπούτια και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  • Αφαιρούμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Μεταφέρουμε την ίδια κατσαρόλα στη φωτιά και βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ζάχαρη, το μπούκοβο και τα φύλλα δάφνης.
  • Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τον κύβο, το νερό, το ξύσμα και τον χυμό λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και το κοτόπουλο.
  • Κλείνουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 50-60 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το κοτόπουλο με τρυπητή κουτάλα, μεταφέρουμε σε ένα μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη για να μη χάσει την υγρασία του.
  • Στην κατσαρόλα με τη σάλτσα βάζουμε τον τραχανά και σιγοβράζουμε για 5-7 λεπτά.

Για τα κρουτόν

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  • Κόβουμε το ψωμί σε κύβους.
  • Βάζουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο, το σκόρδο ολόκληρο, το ψωμί, το βούτυρο, το θυμάρι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και αφαιρούμε από τη φωτιά.

Για το σερβίρισμα

  • Σερβίρουμε τον τραχανά με το κοτόπουλο, τη φέτα τριμμένη, το θυμάρι, πιπέρι και ελαιόλαδο.

 

Πηγή