Συστατικά
- 4 κοτόπουλο, μπούτια
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1-2 σκ. σκόρδο
- 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 πρέζα μπούκοβο
- 2 φύλλα δάφνης
- 50 γρ. κρασί λευκό
- 1 κύβο κότας
- 1 1/2 λίτρο νερό
- ξύσμα, από 1 λεμόνι
- χυμό, από 1/2 λεμόνι
- 250 γρ. τραχανά γλυκό
Για τα κρουτόν
- 6 φέτες ψωμί για τοστ , μπαγιάτικο
- 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκ. σκόρδο
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. θυμάρι
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 100 γρ. φέτα
- 1 κ.σ. θυμάρι
- πιπέρι
- 1 κ.γ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
- Κόβουμε τα μπούτια στη μέση χωρίζοντάς τα στην άρθρωση και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα τα μπούτια και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Αφαιρούμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη.
- Μεταφέρουμε την ίδια κατσαρόλα στη φωτιά και βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ζάχαρη, το μπούκοβο και τα φύλλα δάφνης.
- Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τον κύβο, το νερό, το ξύσμα και τον χυμό λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και το κοτόπουλο.
- Κλείνουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 50-60 λεπτά.
- Αφαιρούμε το κοτόπουλο με τρυπητή κουτάλα, μεταφέρουμε σε ένα μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη για να μη χάσει την υγρασία του.
- Στην κατσαρόλα με τη σάλτσα βάζουμε τον τραχανά και σιγοβράζουμε για 5-7 λεπτά.
Για τα κρουτόν
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
- Κόβουμε το ψωμί σε κύβους.
- Βάζουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο, το σκόρδο ολόκληρο, το ψωμί, το βούτυρο, το θυμάρι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και αφαιρούμε από τη φωτιά.
Για το σερβίρισμα
- Σερβίρουμε τον τραχανά με το κοτόπουλο, τη φέτα τριμμένη, το θυμάρι, πιπέρι και ελαιόλαδο.