Υλικά

1 κόκορας περίπου 1.800 γρ.

(ζητάμε να τον κόψουν σε 8-10 κομμάτια)

600 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 κιλό ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (με το ζουμί τους)

60 ml τσίπουρο

τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα

3 κουτ. σούπας καρυδόψιχα, χοντροκομμένη και καβουρδισμένη

(σε αντικολλητικό τηγάνι για 2-3 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία)

100 ml ελαιόλαδο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κόκορα                 για 5-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά,      μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τα κομμάτια του κόκορα (εκτός από αυτά του στήθους) και τις ντομάτες, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το τσίπουρο. Αφήνουμε 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε όσο ζεστό νερό χρειάζεται για να σκεπαστεί ίσα ίσα ο κόκορας. Σκεπάζουμε με το καπάκι    και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά.

Προσθέτουμε και τα κομμάτια από το στήθος, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει ο κόκορας. Σκορπίζουμε τον δυόσμο, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

 

Πασπαλίζουμε με το καρύδι και σερβίρουμε.

Συνοδεύουμε με χυλοπίτες ή κριθαράκι

 

Καλή επιτυχία!!!

 

Πηγή