Υλικά
1 κόκορας περίπου 1.800 γρ.
(ζητάμε να τον κόψουν σε 8-10 κομμάτια)
600 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 κιλό ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (με το ζουμί τους)
60 ml τσίπουρο
τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
3 κουτ. σούπας καρυδόψιχα, χοντροκομμένη και καβουρδισμένη
(σε αντικολλητικό τηγάνι για 2-3 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία)
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κόκορα για 5-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τα κομμάτια του κόκορα (εκτός από αυτά του στήθους) και τις ντομάτες, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το τσίπουρο. Αφήνουμε 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε όσο ζεστό νερό χρειάζεται για να σκεπαστεί ίσα ίσα ο κόκορας. Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά.
Προσθέτουμε και τα κομμάτια από το στήθος, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει ο κόκορας. Σκορπίζουμε τον δυόσμο, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Πασπαλίζουμε με το καρύδι και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με χυλοπίτες ή κριθαράκι
Καλή επιτυχία!!!