Υλικά
Για τα γιουβαρλάκια
700 γρ. κιμά κοτόπουλου
60 γρ. ελαιόλαδο + 45 γρ.
1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 μεσαίο καρότο (τριμμένο)
30 γρ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
40 γρ. άνηθο (ψιλοκομμένο)
40 γρ. δυόσμο (ψιλοκομμένο)
60 γρ. φρυγανιά
75 γρ. γάλα
Ξύσμα από 1 λάιμ ή 1/2 λεμόνι
2-3 γρ. κάρδαμο
100 γρ. ρύζι γλασέ (πλυμένο και στραγγισμένο)
1 αυγό
1 λίτρο ζωμό κότας (καυτό)
Για την κρέμα λεμονιού
30 γρ. φρέσκο βούτυρο
30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
όλο το ζωμό από την κατσαρόλα
1 κρόκο αυγού
Χυμό από 1 μεγάλο λάιμ ή λεμόνι (της γέμισης)
Αλάτι – πιπέρι
Έξτρα άνηθο ψιλοκομμένο και ξύσμα (για γαρνίρισμα)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτουμε τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το καρότο. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 5 – 6 λεπτά.
Σε ένα μεγάλο μπόλ προσθέτουμε τη φρυγανιά και το γάλα και ανακατεύουμε. Προοσθέτουμε το κρεμμύδι με το καρότο και στη συνέχεια τον κιμά, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο, το ξύσμα λάιμ, το κάρδαμο, το ρύζι, το αυγό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1/2 έως 1 ώρα για να σφίξει.
Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε σε ομοιόμορφα μπαλάκια μεγέθους ενός καρυδιού (25 γρ.). Σε μία φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σε μέτρια θερμοκρασία τσιγαρίζουμε τα γιουβαρλάκια ελαφρά, με πολύ προσοχή στην αρχή για να μην τα διαλύσουμε με την κουτάλα.
Ο κιμάς από κοτόπουλο είναι πολύ μαλακός αλλά όταν αρχίσει να μαγειρεύεται σφίγγει.
Σβήνουμε με τον ζωμό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια, κατεβάζουμε από την εστία και αφαιρούμε τις 2 κούπες από το ζωμό.
Για την κρέμα λεμονιού λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια θερμοκρασία, ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε συνέχεια, ώστε να διαλυθεί καλά.
Παράλληλα σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε τον κρόκο αυγού, προσθέτουμε το χυμό λάιμ ή λεμονιού και στη συνέχεια σιγά σιγά το ζωμό της κατσαρόλας ανακατεύοντας καλά.
Προσθέτουμε το μείγμα του αυγού σιγά στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε, πάντα σε μέτρια φωτια, έως ότου ομογενοποιηθεί και εξαφανιστούν οι σβόλοι. Μαγειρέυουμε για περίπου 4-5 λεπτά ή μέχρι να αρχίζει να πήζει. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
Αδειάζουμε την κρέμα λεμονιού στη κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια και κουνώντας τη κατσαρόλα περιμετρικά ομογενοποιούμε με τυχόν ζωμό που έχει περισσέψει στη κατσαρόλα.
Γαρνίρουμε με άνηθο και ξύσμα λάιμ (ή λεμονιού).
Καλή επιτυχία!!!