Υλικά

1 γαλοπούλα (4-5 κιλά περίπου)

1/3 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι ζωμό κότας

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για το μαρινάρισμα

1/3 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο

1 κ.σ. μουστάρδα

1 κ.σ. μέλι

 

Για την γέμιση

400 γρ. κιμά μοσχάρι

250 γρ. κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα

½ φλιτζάνι ρύζι κίτρινο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Τα συκωτάκια της γαλοπούλας, χοντροκομμένα

¾ φλιτζανιού σταφίδες ξανθές

100 γρ. κουκουνάρι, ελαφρά καβουρδισμένο στο φούρνο

1/3 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο

2 κ.σ. άνηθο ψιλό

 

 

Εκτέλεση

Για το μαρινάρισμα

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα υλικά. Πλένουμε καλά τη γαλοπούλα. Με ένα πινέλο την αλείφουμε καλά μέσα-έξω με το μείγμα του μπολ. Την αφήνουμε τουλάχιστον 3 ώρες να μαριναριστεί.

Σε ένα μπολάκι βάζουμε το κονιάκ και τις σταφίδες και τις αφήνουμε μέχρι να μαριναριστεί η γαλοπούλα.

 

Για την γέμιση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά για 4-5 λεπτά. Ρίχνουμε και το κρεμμύδι, τα συκωτάκια της γαλοπούλας και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε ρίχνοντας μέσα στην κατσαρόλα τις σταφίδες μαζί με το κονιάκ. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και βράζουμε για 7-8 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε το ρύζι, τα κάστανα, το κουκουνάρι και βράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον άνηθο και τον μαϊντανό.

 

Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τη γαλοπούλα και ράβουμε το άνοιγμα της κοιλιάς ή το καλύπτουμε με ένα μήλο.Βάζουμε τη γαλοπούλα σε ένα ταψί, την αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζωμό κότας, 1/3 φλιτζανιού λάδι, την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 3-3 ½ ώρες περίπου. Μισή ώρα πριν τελειώσει ο χρόνος ψησίματος βγάζουμε το αλουμινόχαρτο για να ροδοκοκκινίσει. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος την περιχύνουμε με το ζουμί της.

 

Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το στήθος σε λεπτές φέτες και την υπόλοιπη σε μικρά κομμάτια και σερβίρουμε.

Πηγή